Navigation Menu+

Печат, предпечат и рекламно каре

Съществуват различни видове печат, чрез които да се извърши и задоволи необходимостта на клиента от съответните рекламни материали.

 

Офсетов печат Вид повърхностен печат, при който мастилото от печатната форма се предава на хартията не непосредствено, а чрез междинно платно (непряк печат). Тази особеност позволява да се прилага за печатане върху най-различни материали – хартия и картон с различни параметри и повърхностна микрогеометрия, както и с различна всмукваща способност.

Днес това е най-разпространената печатна технология. На офсет (англ. оffset – пренос) се печатат повечето съвременни качествени книги, както и многоцветни издания . Това е най-разпространената технология за печат, даващ най-добро качество на изображението. Печата се главно на хартия. Въпреки бурното навлизане на изчислителната техника, основните принципи са запазени и до днес.

Цветните изображения се получават от комбинацията на няколко цвята.

Използват се няколко системи за отпечатване на цветни изображения, като принципа при всичките е наслагване на растерните решетки на отделните цветове.

Най разпространена за цветен печат е така наречения Fier Farben (четири цвята) познат и като CMYK. От основните цветове – Cyan, Magenta, Yellow and BlacK.  Целта е на листа хартия да се пресъздаде колкото се може по реална картина на света около нас.         

Топъл печат Вид дълбок печат, при който формите (клишето) по време на натиска към материала са загряти. Използват се главно златно и сребърно фолио, което при нагряване остава по повърхността на хартията (или картона), създавайки  огледална повърхност на отпечатъка. Обикновено се прилага при заглавни страници на луксозни каталози, за надписване на тефтери, на луксозни  покани. Топлият печат е метод за трансфер на метализиран или пигментен слой от носещата повърхност, известна като фолио, върху предмет, използвайки топлина, натиск и време.

Клишета Служат за трансфериране на желания образ върху предмета. Материала за изработване на клишета е различен в зависимост от предмета върху които ще се печата /вертикален, въртящ, печат върху кръгли предмети и др./ Печатащите части на клишето трябва да прилепват плътно до предмета – независимо от неговия вид /плосък, кръгъл, цилиндричен, конусовиден, неправилна форма/.

Преге Прегето е вид операция подобна на топлия печат, чиято цел е да остави релефен отпечатък върху хартията. Обикновено се използват две клишета, които притискат материала от двете му страни (негатив и позитив). Дълбочината на релефа може да бъде както еднаква, така и различна.

Тампонен печат – Същноста на тампонния печат е достатъчно елементарна. Филмчето показва процеса на нанасяне на мастило на клишето, вземане на образа с тампона и нанасянета му на обекта. Простотата на процеса, но при великолепно качество и прецизност са предназначени както за плосък печат така и за обли предмети и за различни неравни повърхности.

Ситопечат Ситопечатът е универсална технология за печат, която понякога се използвавместо офсетов печат. Сито технологията е донякъде подобна на офсетовата, но и доста различна от нея по някои показатели. Позитивният филм се копира контактно върху фино сито, покрито с фоточувствителна емулсия, която в резултат на експонацията, отпушва едни от дупките на ситото и оставя запушени други. След това, върху готовото сито се поставя мастилото, а обектът за печат – под него. С натиск, мастилото се нагнетява върху ситото и там, където дупките са отворени, преминава през него и попада върху печатания обект. Само че, разделителната способност на ситата е доста по-ниска от тази, която може да ни даде офсетовия печат, затова и растерите трябва да са с по-едра точка, което ограничава употребата на ситопечата. Силата на ситопечата е в много по-голямата му непретенциозност към печатните повърхнини – за разлика от офсета, той може да се използва върху много дебели картони, дърво, пластмаса, текстил, метал, самозалепващо PVC фолио, както и върху готови предмети, с неправилна форма – бележници, химикалки, кутии и др. Основното му приложение е в случаите, когато офсетът технологично не може да се използва или при много ниски тиражи, поради по-ниските му разходи, за подготовка за печат. Довършителните процеси се използват на фазата на книговезката обработка, на печатните материали. Лакирането и ламинирането се използват за защитаване на напечатаната повърхност от следи от докосване, което е много важно за печатни материали, които са подложени на продължителна употреба.

 

Какво е Рекламно каре?

Това е публикация за печатна или ектронна медия, представляваща реклама на фирма, услуга или продукт. То може да бъде с различен размер – А5, А4 и др. в зависимост от формата на изданието, за което е предназначено.

Рекламните карета са необходими, защото са един много удачен метод за популяризиране на Вашата фирма сред определена аудитория.

Целта на рекламното каре е то да изпъкне сред останалите публикации, за да привлече вниманието на потенциалните Ви клиенти. Затова е важно да бъде създадено от графичен дизайнер.