Navigation Menu+

Ламиниране

laminirane 1Ламинирането (lam­i­nat­ing) е процес при който върху отпечатаното изделие по термичен път се полага защитно фолио. Използва се най-често при отпечатване на корици, папки, баджове, календарчета, визитки и др. То е довършителна обработка, която „добавя стойност” към печатния продукт – прави го по-естетичен и издръжлив или му придава специфични характеристики (за външна реклама, за контакт с храни).

В зависимост от приложението се дели на полиграфско (корици на книги и списания, папки, опаковки и хартиени торбички), универсално (рекламни материали, менюта) и широкоформатно (външна и вътрешна реклама).

В зависимост от използваната технология се дели на топло, студено и конвенционално ламиниране (целофониране).

laminirane 2Топлото ламиниране е най-екологичния довършителен процес за облагородяване на печатната продукция, тъй като това е една безотпадъчна технология и поради възможността за пълно рециклиране на завършените изделия.

Студеното ламиниране е относително скъпа технология на ламиниране със самозалепващ ламинат със защитна подложка (силиконов гръб), който след отстраняване на подложката се нанася при натиск и без нагряване. Прилага се при непоносимост на обработвания материал към по-висока температура или несъвместимост с лепилото на топлия ламинат (най-често за външна и транспортна реклама).

КОРЕКТА РЕКЛАМА разполага с два ламинатора – един за малки тиражи, чиито възможности са за ламиниране до формат А3 и ролков ламинатор, на който може да се ламинират материали по-големи от формат А3.